Alfadis Service

Welke filters heeft men nodig in een spuitcabine?

Spuitcabinefilters dienen enerzijds om de inkomende lucht, die in de cabine geblazen wordt, te filteren. Anderzijds nemen filters de verfnevel op aan de onderkant van de spuitcabine, dankzij de zuigkracht in de roostervloer. De filters zijn essentieel om een mooi spuitresultaat te bekomen omdat ze zorgen voor een propere ventilatie. Maar dienen eigenlijk ook om een gezonde werkomgeving te creëren voor de spuiter.

Waarvoor de filters dienen is dus duidelijk, maar welke soort filter heb je nodig wanneer je spuitcabine toe is aan onderhoud en waar wordt welke soort filter geplaatst? In het algemeen, en ook bij Alfa.dis Service & Filters, maken we het verschil tussen filtermatten, zakkenfilters en verfopnamefilters. Hieronder vind je een overzicht van welke filters waar gebruikt worden, alsook een woordje uitleg over hun specifieke functie.

Filtermatten

Bij de filtermatten kunnen we twee soorten onderscheiden, namelijk voorfilters en plafondfilters.

Voorfilters

Voorfilters zijn samengesteld uit 100% polyestervezels en worden in de ventilatiegroep van de spuitcabine geplaatst. Dankzij hun samenstelling behoren ze tot de G3 filterklasse. Voorfilters zorgen voor een eerste grove filtering van de buitenlucht dankzij hun groot filteroppervlak.

160219simasaca01.jpg

Plafondfilters

Waar deze filters geplaatst moeten worden moeten we alvast niet uitleggen. Plafondfilters zijn fijnfiltermatten die speciaal ontworpen zijn voor de luchtfiltratie in uw cabine. Deze filters zijn opgebouwd uit verschillende lagen met speciaal stofbindmiddel en behoren tot filterklasse M5. Plafondfilters zorgen ervoor dat het stof & vuil dat door de voorfilter wist te komen verwijderd wordt, maar zorgt er ook voor dat de luchtstroom gelijk verdeeld wordt.

Verfopnamefilters

Verfopnamefilters, ook wel Paintstop filters genoemd, zijn speciaal ontwikkeld om de verfnevel op te vangen die tijdens het spuiten vrijkomt. Door de open, progressieve structuur van de filter worden de verfdeeltjes opgevangen in de wanden of de vloer. Deze filters zijn vervaardigd uit niet brandbaar glasvezelmateriaal en dankzij de bescherming die deze filters bieden wordt er ook milieuvervuiling vermeden.

glasfasermatten600px03.png

Wat Paintstop filters betreft, worden er bij Alfa.dis Service & Fitlers twee soorten aangeboden, namelijk de Paintstop Green en de Paintstop Hydro.

Paintstop Green

Paintstop Green filters behoren tot de G3 filterklasse en zijn specifiek ontwikkeld voor verven op basis van solventen. Dankzij de structuur van het vezelmateriaal beschikken deze filters over een grote opnamecapaciteit en neemt de weerstand slechts beperkt toe, zelfs bij sterke vervuiling.

Paintstop Hydro

Paintstop Hydro filters zorgen voor een nog betere opnamecapaciteit van de verfdeeltjes en behoren dan ook tot de G4 filterklasse. Deze filters zijn specifiek ontwikkeld voor verven op basis van water en dankzij de progressief open structuur zorgen ze voor een grote opnamecapaciteit, tot 98%, verfopname.

andreafilter.jpg

Binnen het gamma van verfopnamefilters beschikken we bij Alfa.dis Service & Filters naast de Paintstop Filters ook over vouwkarton, ook wel Andrea filters genoemd.

Andrea Filters

Andrea kartonfilters zijn samengesteld uit geperforeerd stevig, hard en tweelaags in V-vorm gevouwen karton. Deze filters zorgen voor een krachtige afzuigprestatie, dankzij de centrifugale werking met een filterefficiëntie tot 98%, danzkij de vuurdovende papieren zigzag filter.

Ook de papierfilters (Columbus) en de boxfilters (Edrizzi/Paintblock) behoren tot het gamma van verfopnamefilters.

Papierfilters

De Columbus papierfilters zijn uitermate geschikt om verfnevel op te vangen door de samenstelling van 7 of 8 lagen geperforeerd papier met een verschillende structuur.

Boxfilters

De boxfilters Edrizzi en Paintblock zijn heel eenvoudig in gebruik en beschikken over een hoge opnamecapaciteit.
De Edrizzi boxfilter beschikt over een geniaal systeem in de binnenkant van de box: de verfnevel wordt namelijk door de onderdruk in het complexe labyrint systeem geleid, dit zorgt voor een maximale opname. De boxen kunnen zowel horizontaal, verticaal of gecombineerd liggend en staand ingezet worden.
De Paintblock filter combineert een voorfilter en een nafilter in slechts één filter. Deze filter is samengesteld uit verschillende lagen van niet-brandbaar papier met verschillende openingen die voor een hoge filtereffficiëntie zorgen.
Afhankelijk van de soort verf die gebruikt wordt, kan je kiezen uit 3 verschillende types Paintblock filter: voor verf op basis van water biedt Alfa.dis de blauwe Paintblock filter aan. Gebruik je verf op basis van solvent/water, dan dien je een groene filter te gebruiken en bij gebruik van verf op basis van solvent en lijmen hebben we een rode Paintblock filter in ons gamma. 

0000162zakkenfilter450.jpeg

Zakkenfilters

Zakkenfilters zijn veelgebruikte filters die voor een eerste zuivering van de aangevoerde lucht zorgen. Deze filters worden vooral geplaatst in de voorfiltergroep(en) van een spuitcabine en de montage ervan gebeurt in een gegalvaniseerd stalen kader. Dankzij het gebruik van synthetische zakkenfilters bereik je een hoge stofopnamecapaciteit. Afhankelijk van de geïnstalleerde voorfiltergroep zorgt Alfa.dis Service & Filters voor de geschikte voorfiltratie via zakkenfilters.

 

Naast dit volledig gamma van filters kan Alfa.dis Service & Filters je ook de nodige bescherming voor jouw spuitcabine aanbieden, zowel voor de cabinewanden, de lichtarmaturen & vensters als voor de vloer van de cabine(s).

Omdat de verfnevel op de duur de filters helemaal verzadigen, en zich ook vastzet op de wanden, moeten de filters en de bescherming van een spuitcabine geregeld vervangen worden. Daarvoor heeft Alfa.dis Service & Filters de ideale oplossing, want met een onderhoudscontract op maat kan je op beide oren slapen. Wanneer je over een onderhoudscontract beschikt, ben je zeker van een tijdige opvolging van filterwissels, periodieke vervanging van de bescherming(en), jaarlijks onderhoud van de spuitcabine(s) en brander...

Kortom, Alfa.ids Service & Filters is jouw ideale partner bij uitstek voor de aankoop van uw filters of voor het voeren van het onderhoud van uw spuitcabine!


Ik wil graag meer weten!
Menu